کلاژن (به انگلیسی: Collagen) کلمه ای است که اکثر ما در مباحث زیبایی و سلامت پوست آن را شنیده ایم. در واقع هنگامی که نام کلاژن به میان می آید، به مباحثی مانند جوانسازی پوست، رفع علائم پیری پوست، سلامت موها و غضروف ها فکر می کنیم. کلاژن نوعی پروتئین ساختاری است که در بدن انسان وجود دارد و ترکیب اصلی سازنده ی تاندون ها، غضروف، استخوان ها و پوست می باشد.
این پروتئین باعث استحکام، انعطاف پذیری و سختی بافت های بدن می شود. بدن ما در حالت طبیعی کلاژن مورد نیاز را تولید می کند؛ اما با بالا رفتن سن، تولید این پروتئین در بدن کاهش می یابد. به همین خاطر بایستی خودمان اقدام به حفظ و جایگزینی کلاژن کنیم.
کاهش تولید کلاژن در بدن سلامت پوست، ناخن، غضروف، دندان و بسیاری از بخش های دیگر را به خطر می اندازد. به همین خاطر قصد داریم در این مقاله از راهی نو راهکارهای افزایش کلاژن در بدن را شرح دهیم، با ما همراه باشید.
کلاژن چیست؟
کلمه کلاژن در زبان یونانی به معنای تولید کننده چسب است. این چسب طبیعی یا این پروتئین، ساختار فیبر مانند دارد و برای ساخت بافت پیوندی در بدن مشارکت می کند. در واقع کلاژن بافت های بدن را به یکدیگر متصل کرده و خاصیت ارتجاعی به پوست می دهد.
این پروتئین در انواع محصولات سلامت پوست و مو مانند انواع کرم ها و شامپوها وجود دارد و به بهبود وضعیت مو و پوست کمک می کند. همچنین باعث انعطاف پذیری مفاصل شده و احتمال ترک خوردگی استخوان را کاهش می دهد.
انواع کلاژن کدامند؟
کلاژن یک پروتئین حیاتی در بدن است و انواع مختلفی دارد که به شرح زیر می باشند:
کلاژن نوع I: این نوع از کلاژن در اندام های داخلی بدن و استخوان ها وجود دارد.
کلاژن نوع II: این نوع از کلاژن در اعضای تشکیل دهنده غضروف وجود داشته و باعث حفظ سلامت غضروف ها می شود.
کلاژن نوع III: این نوع کلاژن در اندام های داخلی و ماهیچه ها موجود است.
کلاژن نوع IV: این کلاژن در برخی از لایه های پوستی، مو و در غشای پایه یافت می شود.
کلاژن نوع V: این نوع کلاژن در قرنیه چشم یافت می شود و همان مایع ژله ای و شفاف در کره چشم است. همچنین در جدار رگ های خونی جنین نیز پیدا می شود.
خواص کلاژن برای پوست صورت
مطالعات نشان می دهد که سالانه با افزایش سن انسان، مقدار کلاژن موجود در پوست به میزان یک درصد کاهش می یابد. همین مسئله باعث نگرانی برخی از خانم ها و آقایان می شود. زیرا هر شخصی دوست دارد که همیشه پوست صورت جوان و بدون چین و چروک داشته باشد.
به همین خاطر تولیدکنندگان محصولات مراقبت از پوست و مو، از کلاژن برای تولید محصولات خود استفاده می کنند. کلاژن موجود در محصولات مراقبتی، پوست و مو را تقویت می کند. البته محصولات مراقبتی پوست و مو برندهای مختلفی دارند و شما عزیزان برای خرید این محصولات، بایستی به اعتبار شرکت تولیدکننده دقت کنید.
سرم Care Road یکی از محصولات مراقبتی بوده که حاوی پروتئین های هیدرولیز شده کلاژن و کراتین است. این محصول، پوست صورت را تغذیه کرده و باعث بازسازی آن می شود. سرم تغذیه پوست Care Road به دلیل دارا بودن کلاژن پایدار در ترکیبات خود، پوست صورت را جوانسازی می کند. خانم ها و آقایانی که نگرانی پیری پوست صورت خود هستند، می توانند از این سرم تغذیه مو استفاده کنند تا شاهد رفع علائم پیری باشند. شما عزیزان می توانید با کلیک بر روی نام سرم، ویژگی های محصول را در سایت مشاهده کنید. بر روی بسته بندی محصول نیز کد QR وجود دارد که شما عزیزان می توانید با اسکن آن، از فرمولاسیون و ترکیبات موجود در محصول مطلع شوید.
کلاژن در کدام مواد غذایی وجود دارد؟
کلاژن در گوشت حیوانات که بافت همبند دارند، موجود است. برخی از مواد غذایی حیوانی و گیاهی نیز حاوی مواد اولیه برای تولید این پروتئین هستند. به غیر از مواد غذایی که حاوی کلاژن می باشند، مکمل های کلاژن نیز وجود دارند که این پروتئین را در بدن افزایش می دهند. مکمل های کلاژن نام هایی مانند کلاژن های هیدرولیز شده یا پپتیدها دارند و قابل هضم هستند.
مکمل های خوراکی کلاژن برای بهبود سلامت مو، پوست و ناخن استفاده می شوند و طرفداران بسیاری دارند. مصرف کنندگان از قرص و پودر کلاژن استفاده می کنند تا به سرعت جذب بدن شود. البته کلاژن تنها در مواد غذایی و انواع مکمل ها وجود ندارد. بلکه در محصولات سلامت پوست و مو نیز این پروتئین یافت می شود.
بهترین زمان مصرف پودر کلاژن
پودر کلاژن را می توان با انواع نوشیدنی های گرم و سرد مخلوط کرده و میل نمود. معمولا پیشنهاد می شود که پودر کلاژن در صبح استفاده شود، اما هر زمانی که مایل بودید، می توانید از این مکمل استفاده کنید.
عوارض قطره کلاژن و قرص کلاژن
بر روی قطره یا قرص کلاژن طرز استفاده آن ذکر شده است که بایستی طبق همان دستورالعمل پیش بروید. اگر این مکمل ها به مقدار لازم مصرف شوند، عارضه ی خاصی ندارند. در حالت کلی مصرف کلاژن به صورت موضعی بدون عارضه بوده و برای پوست مناسب است.
مکمل های کلاژن امکان دارد باعث سنگینی در معده شده و وزن را کاهش دهند. همچنین ممکن است باعث تحریک پوست شده و ایجاد حساسیت در پوست صورت کنند. با توجه به اینکه این مکمل ها مزه خوبی ندارند، بسیاری از افراد از مصرف آن ها امتناع می کنند.
مقدار مورد نیاز کلاژن در بدن چقدر است؟
در حال حاضر متخصصان مقدار مشخصی برای میزان کلاژن مورد نیاز بدن مشخص نکرده اند. با این حال مقدار مورد نیاز کلاژن برای هر شخص متفاوت است و بستگی به عوامل گوناگونی مانند سن، جنسیت، وزن و سطح فعالیت فیزیکی بدن دارد.
با توجه به اینکه مکمل های کلاژن دارای عوارض هستند، بهتر است برای تامین کلاژن بدن، از کلاژن موضعی استفاده کرد. بدون شک محصولات مراقبتی پوست که دارای کلاژن می باشند، به سرعت جذب پوست شده و نتیجه بهتری دارند. در حالی که مکمل های خوراکی جذب پایینی داشته و باعث ناراحتی معده می شوند.
بهترین راه افزایش کلاژن سازی در پوست چیست؟
بهترین راه افزایش کلاژن سازی در پوست استفاده از کرم ها و سرم های پوستی با کلاژن پایدار است. این محصولات به سرعت جذب پوست می شوند و اثرگذاری بالایی دارند. روند کلاژن سازی پوست بعد از 25 سالگی کند می شود و این روند بعد از 30 سالگی کاهش چشمگیری خواهد داشت. به همین خاطر برای جوان ماندن پوست بایستی از محصولات مراقبتی استفاده نمود تا از پیری پوست و ایجاد چین و چروک جلوگیری کرد.
کلاژن با چه ویتامین هایی سازگاری ندارد؟
برای تولید و نگهداری کلاژن سالم در بدن، ویتامین ها اهمیت بالایی دارند. اما برخی از ویتامین ها با جذب کلاژن در بدن تداخل دارند که این ویتامین ها عبارتند از:
ویتامین A: زیاده روی در مصرف ویتامین A موجب کاهش تولید کلاژن در بدن می شود.
ویتامین C: این ویتامین یکی از مهم ترین ویتامین ها برای ساخت کلاژن است. اما مصرف بیش از حد ویتامین C با جذب کلاژن در بدن تداخل دارد.
ویتامین E: برخی از تحقیقات نشان می دهد که زیاده روی در مصرف ویتامین E مانع از جذب کلاژن در بدن و پوست می شود.
تولیدکنندگانی که محصولات مراقبتی پوست تولید می کنند، بایستی به این نکات توجه نمایند تا کلاژن سازی در پوست افزایش یابد. به همین دلیل سرم پرو ویتامین Care Road دارای کلاژن پایدار است تا کلاژن سازی را در پوست افزایش دهد.
چه عواملی نقش کلاژن در بدن را کاهش می دهد؟
افزایش سن مهم ترین عامل برای کاهش تولید کلاژن در بدن است. اما در کنار بالا رفتن سن، عوامل دیگری نیز باعث کاهش کلاژن در بدن می شوند. مصرف زیاد قند و شکر، استعمال دخانیات و مصرف الکل، قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، عدم فعالیت بدنی و کمبود خواب از جمله مواردی هستند که این پروتئین را در بدن کاهش می دهند.
برای اینکه این پروتئین در بدن کاهش نیابد، بایستی برخی از نکات را رعایت کنید. برای مثال بایستی از کشیدن سیگار خودداری کرده و مشروبات الکلی مصرف نکنید. همچنین همیشه از ضد آفتاب استفاده کرده و از غذاهای دریایی و انواع مکمل ها غافل نشوید. در کنار تمامی این موارد، از محصولات پوست و مو که دارای کلاژن هستند استفاده کنید.
کاربرد کلاژن در ترمیم زخم
کلاژن موضعی علاوه بر تقویت و ترمیم موها و جوانسازی پوست صورت، باعث بهبود زخم ها نیز می شود. این ماده پروتئینی، نقش مهمی را برای بهبود زخم ها ایفا می کند. از جمله خواص کلاژن برای ترمیم زخم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش و کنترل خونریزی
بهبود خاصیت ارتجاعی پوست
کاهش التهاب جای زخم
کمک به رشد بافت جدید
سخن پایانی
کلاژن فراوان ترین پروتئین در بدن انسان است که در انواع بافت پیوندی بدن وجود دارد. این ماده پروتئینی به استحکام استخوان ها و غضروف ها کمک می کند و خاصیت ترمیم کنندگی و جوانسازی برای پوست دارد.
بدن انسان به طور طبیعی کلاژن مورد نیاز را تامین می کند؛ اما با بالا رفتن سن، میزان تولید کلاژن در بدن کاهش پیدا می کند. به همین خاطر برای افزایش تولید کلاژن در بدن، بایستی از گوشت حیوانات، مکمل های کلاژن و کلاژن های موضعی استفاده کرد.
کلاژن های موضعی شامل محصولات مراقبت از پوست و مو می شود که تاثیر به سزایی برای بهبود سلامت پوست و مو دارند. از همین رو به عزیزانی که نگران پیری پوست و شکنندگی موهای خود هستند، پیشنهاد می شود از محصولات مراقبتی استفاده کنند. البته این عزیزان بایستی برای خرید محصولات سلامت پوست و مو به تولیدکنندگان معتبر مراجعه کنند. تولیدکنندگان معتبر از بهترین مواد اولیه برای تولید محصولات مراقبتی استفاده می کنند و کیفیت و رضایت خریدار را در اولویت کار خود قرار می دهند.
پرسشهای پر تکرار
روش های کلاژن سازی پوست کدامند؟
برای کلاژن سازی پوست می توان از ماساژ صورت، انواع سرم های پوستی و کرم های کلاژن ساز استفاده کرد.
کلاژن برای مفاصل چه فایده ای دارد؟
کلاژن مانند بافت لاستیکی است و از مفاصل به خوبی محافظت می کند. در واقع کلاژن به کاهش درد مفاصل کمک خواهد کرد.