تداخل ویتامین ها و مکمل های غذایی می تواند به طور جدی سلامت بدن را به خطر بیندازد. بسیاری از افراد تصور می کنند که هر چه بیشتر ویتامین مصرف کنند، سالم تر خواهند ماند. در صورتی که مصرف همزمان برخی ویتامین ها می تواند مشکل ساز باشد.
ویتامین ها برای حفظ سلامتی ضروری هستند و به دلایل مختلف از جمله تقویت سیستم ایمنی، افزایش انرژی و بهبود عملکرد بدن استفاده می شوند. اما برخی از این مکمل ها و ویتامین ها هنگامی که با هم ترکیب شوند، اختلال ایجاد کرده و حتی عوارض جانبی به همراه دارند. این عوارض شامل مسمومیت و کاهش جذب مواد مغذی می شود.
آگاهی از این تداخلات از خطرات احتمالی جلوگیری می کند. به همین خاطر در این مقاله از راهی نو ما به بررسی تداخل بین ویتامین ها و مکمل ها می پردازیم و راهکارهایی را برای مصرف ایمن بیان می کنیم تا بدون نگرانی از مزایای آن ها بهره مند شوید.
چرا ویتامین ها و مواد معدنی با هم تداخل دارند؟
وقتی چند ویتامین و ماده معدنی را با هم مصرف کنیم، ممکن است با مشکلاتی مواجه شویم. دلیل اصلی این است که بسیاری از مکمل ها برای جذب، از یک مسیر مشترک استفاده می کنند و با هم رقابت دارند. این رقابت منجر به کاهش جذب شده و در نتیجه بدن نمی تواند به اندازه کافی از مزایای هر کدام بهره مند شود.
علاوه بر این، برخی ویتامین ها روی عملکرد یکدیگر تاثیر منفی می گذارند و اثربخشی یکدیگر را کاهش می دهند. به همین دلیل زمان مصرف مکمل های غذایی بسیار مهم است. برخی از آن ها باید با معده خالی مصرف شده و برخی دیگر همراه غذا یا بعد از غذا میل شوند.
جدا از این موارد، مکمل های غذایی و مواد معدنی ممکن است با برخی داروها نیز سازگار نباشند و عوارض جدی ایجاد کنند. از همین رو قبل از مصرف هر نوع مکمل غذایی، نیاز است به زمان و نحوه مصرف ویتامین ها توجه کنیم تا از مشکلات احتمالی پیشگیری نماییم.
تداخل ویتامین C و ویتامین B12
مصرف دوز بالای ویتامین سی تا حدی جذب ویتامین ب 12 را در بدن کاهش می دهد. اما این بدان معنا نیست که این دو ویتامین به طور کامل با هم تداخل دارند و مصرف همزمان آن ها همیشه مضر است. بلکه این دو مکمل می توانند با فاصله زمانی 2 ساعت از یکدیگر میل شوند تا مشکلی نداشته باشند.
ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی بوده و برای تقویت سیستم ایمنی مفید است. همچنین ویتامین B12 به تولید سلول های خونی کمک می کند و عملکرد سیستم عصبی را بهبود می بخشد. به همین خاطر تنها نیاز است این فاصله زمانی رعایت شود تا بدن مواد معدنی لازم را جذب کند.
نوشیدنی آلوئه ورا برند Proud حاوی ویتامین C پایدار و B6 است. ویتامین B6 یکی از ویتامین های گروه B است و مانند B12 به بهبود عملکرد سیستم عصبی و تولید انرژی کمک می کند. اما این ماده معدنی با ویتامین C تداخل ندارد و می تواند برای کاهش خستگی، بهبود عملکرد مغز و تقویت سیستم ایمنی استفاده شود.
قرص آهن با چه ویتامینی تداخل دارد؟
کسانی که نمی توانند از طریق رژیم غذایی روزانه، آهن مورد نیاز بدن را تامین کنند، اغلب نیاز به مصرف مکمل های آهن دارند. در عین حال امکان دارد این اشخاص در کنار فقر آهن، نیاز به مصرف کلسیم نیز برای سلامت استخوان ها داشته باشند. اما باید توجه داشت که این دو مکمل با یکدیگر تداخل دارند و بایستی با فاصله از هم مصرف شوند. یک راهکار ساده این است که کلسیم همراه غذا و قرص آهن صبح ها با معده ی خالی استفاده شود.
علاوه بر کلسیم، مکمل آهن با ویتامین E نیز تداخل دارد و نیاز است این دو مکمل در زمان های مختلفی از روز مصرف شوند تا تاثیر مطلوب داشته باشند. بر خلاف این دو مکمل، ویتامین C نه تنها با آهن تداخل ندارد بلکه به جذب بهتر آن کمک می کند.
به همین خاطر پیشنهاد می شود که قرص آهن همراه آبمیوه های طبیعی حاوی ویتامین سی مانند آب پرتقال یا نوشیدنی های طبیعی آلوئه ورا پرود نوش جان شود. حتی می توان به آبمیوه های طبیعی، سیروپ آلوئه ورا را اضافه نموده و نوش جان کرد.
تداخل کلسیم با منیزیم
کلسیم علاوه بر کاهش جذب آهن، می تواند جذب منیزیم را هم در بدن کاهش دهد. این دو ماده معدنی برای جذب از مسیر مشابهی در روده استفاده می کنند، از همین بابت مصرف همزمان آن ها مانع از اثربخشی لازم می شود و بهتر است در ساعات مختلف روز میل شوند.
تداخل مس و روی
مس و روی دو ماده معدنی ضروری برای بدن هستند که از طریق رژیم غذایی سالم دریافت می شوند. مس می تواند به تولید سلول های خونی و کلاژن کمک کند و روی منجر به بهبود زخم ها و حفظ سلامت پوست شود. با این حال مصرف همزمان روی و مس به دلیل رقابت در جذب، توصیه نمی شود. این دو ماده معدنی برای جذب در روده رقابت دارند و اغلب، روی برنده این رقابت است که می تواند جذب مس را کاهش دهد. به همین دلیل لازم است حداقل 2 ساعت فاصله بین این دو مکمل باشد. علاوه بر این اگر شما روزانه مکمل روی مصرف می کنید، برای جلوگیری از کمبود مس در بدن، نیاز به مصرف مکمل مس نیز خواهید داشت.
تداخل ویتامین C و مس
ویتامین C می تواند با مکمل آهن، ویتامین E، روی، گلوتاتیون و بیوفلاونوئیدها مصرف شود. زیرا این مکمل ها و ویتامین ها، جذب ویتامین سی را بالا می برند و از بدن در برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت می کنند. اما مصرف مکمل C با مکمل مس توصیه نمی شود، چرا که مقدار زیاد مکمل سی، جذب مس را در بدن کم می کند.
مصرف ویتامین های گروه B با کدام ویتامین ها و مکمل ها توصیه می شود؟
ویتامین های گروه B برای اثربخشی بیشتر می توانند همراه با ویتامین ها و مکمل های دیگر استفاده شوند. برای مثال ویتامین های B1، B2 و B6 می توانند همزمان با ویتامین C برای تقویت سیستم ایمنی، توسط بدن دریافت شوند. به همین خاطر محصولات آلوئه ورا از برند پرود این دو ویتامین را در ترکیبات خود دارند و با انواع بیماری ها مقابله می کنند. ترکیب این ویتامین ها باعث بهبود انرژی و افزایش متابولیسم بدن نیز می شود. از همین رو محصولات پرود فوایدی از قبیل افزایش انرژی، رفع خستگی، بهبود سطح قند خون، تنظیم فشار خون و رفع افسردگی دارند. این دو ویتامین از جمله ویتامین های ضروری بدن می باشند که با مصرف روزانه نوشیدنی های آلوئه ورا Proud تامین می شوند. ویتامین های گروه B به خصوص ویتامین B6 تا جایی که نیاز بدن را تامین کنند جذب شده و مازاد آن ها از طریق ادرار دفع می شوند و بایستی به صورت روزانه مورد استفاده قرار گیرند.
تداخل ویتامین B12 و B9
ویتامین B12 و ویتامین B9 (فولات) هر دو نقش اساسی در تولید سلول های خونی و DNA دارند و برای عملکرد طبیعی سیستم عصبی ضروری هستند. مصرف همزمان این دو ویتامین در دوزهای پایین مشکلی ندارد. اما استفاده از فولات بدون در نظر گرفتن سطح B12 خطرناک است.
تداخل ویتامین E و ویتامین K
ویتامین D و K ویتامین های محلول در چربی هستند و نقش مهمی را در بسیاری از فرآیندهای بدن ایفا می کنند. اما مصرف بیش از حد آن ها، منجر به مسمومیت و بروز عوارض جانبی دیگر می شود. زیرا این ویتامین ها به نسبت ویتامین های محلول در آب دفع کند تری دارند.
خوردن همزمان این مکمل ها با یکدیگر نیز مشکل ساز است. ویتامین E و ویتامین K با هم در تداخل هستند و مشکلاتی از قبیل لخته شدن خون را به وجود می آورند. از همین جهت برای جذب بهتر، نیاز است زمان استفاده ی آن ها متفاوت باشد.
تداخل ویتامین دی و ای
ویتامین D و ویتامین E هر دو در دسته بندی ویتامین های محلول در چربی جای می گیرند. این دو ویتامین با هم تداخل دارند، به همین دلیل باید با فاصله زمانی از هم و در دوزهای مشخص شده استفاده شوند تا مشکل ساز نباشند.
چه مکمل هایی نباید با مولتی ویتامین مصرف شوند؟
مکمل های تک معدنی مانند کلسیم، روی، منیزیم و پتاسیم نباید همراه با مولتی ویتامین استفاده شوند. این مکمل ها با آهن موجود در مولتی ویتامین تداخل دارند و برای جذب بهتر، باید 2 تا 3 ساعت فاصله میان مصرف آن ها باشد.
تداخل مکمل ها با داروهای تجویزی
برخی از مکمل های غذایی می توانند جذب یک دارو را در بدن کم کرده یا باعث بروز برخی از عوارض جانبی شوند، این مکمل ها به شرح زیر هستند.
زینک: زینک (روی) یک ماده معدنی با وظایف متعدد در بدن است که نباید با آنتی بیوتیک ها، پنی سیلامین، ملاتونین و داروهای رقیق کننده خون مصرف شود.
آهن: مکمل آهن با داروهای تیروئید و آنتی بیوتیک ها تداخل دارد و جذب این داروها را کاهش می دهد.
کلسیم: مکمل کلسیم با داروهای فشار خون مانند دیورتیک ها تداخل دارد و باعث بروز عوارض جدی مانند مشکلات قلبی می شود.
ویتامین K: این ویتامین با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین در تداخل است و اثربخشی این داروها را کم می کند.
ویتامین D: این ویتامین با داروهای استروئیدی مانند پردنیزولون در تداخل است و جذب کلسیم در بدن را کاهش می دهد.
جمع بندی
ویتامین ها و مکمل های غذایی برای جبران کمبودهای تغذیه ای و حمایت از عملکردهای اساسی بدن هستند. بسیاری از افراد به دلیل رژیم های غذایی ناکافی، به مصرف مکمل ها و ویتامین های مختلف روی می آورند تا سلامتی خود را حفظ کنند. با این حال، برخی از این ویتامین ها و مواد معدنی با یکدیگر تداخل دارند و نمی توانند به صورت همزمان استفاده شوند.
ژل خوراکی آلوئه ورا و نوشیدنی های آلوئه ورا Proud نه تنها فاقد مواد نگهدارنده مضر هستند، بلکه در ترکیبات خود ویتامین سی و ویتامین B6 پایدار دارند. این محصولات یک راهکار طبیعی و موثر برای تامین نیاز های تغذیه ای می باشند و با شعار 21 روز مراقبت از سلامتی بدن حمایت می کنند. این نوشیدنی ها در فروشگاه راهی نو با قیمت مناسب عرضه می شوند، برای آشنایی بیشتر با هر محصول به سایت مراجعه نمایید.
سوالات متداول
امگا ۳ با چه ویتامینی تداخل دارد؟
قرص امگا 3 یا روغن ماهی نباید با دوز بالای ویتامین E مصرف شود، چرا که خواص ضد انعقادی هر دو را تقویت کرده و موجب افزایش خطر خونریزی می شود. همچنین استفاده از این قرص همراه با داروهای ضد فشارخون، قرص های ضد بارداری و داروهای ضد انعقاد خون خطرناک است.
آیا مصرف همزمان قرص آهن و مولتی ویتامین در بارداری مضر است؟
بله، قرص های دوران بارداری و مولتی ویتامین بایستی با فاصله دو ساعت از قرص آهن استفاده شوند. مصرف همزمان مولتی ویتامین و قرص آهن در دوران بارداری عوارض جانبی به همراه خواهد داشت.
قرص منیزیم با چه داروهایی تداخل دارد؟
قرص منیزیم با داروهای ادرار آور (دیورتیک ها)، آنتی بیوتیک ها، قرص های قلب و داروهای فشار خون سازگاری ندارد و موجب افت شدید فشار خون و کاهش اثربخشی این داروها می شود.