شناسایی تیپ های (ترجیح) رفتاری براساس متد پرکاربرد DISC
رفتار انسان ها در جامعه معمولا در قالب های خاص و کلی قرار می گیرند. قالب هایی که می تواند به صورت ذاتی باشند یا به صورت اکتسابی فرا گرفته شوند.
یادگیری قالب ها یا تیپ های رفتاری به ما کمک می کند که انسان های مختلف از چه تمایلاتی از چه علاقه مندی هایی و از چه کلمه هایی و از چه رفتاری خوششان می آید یا مخالف آن، آشنایی با تیپ رفتاری به ما یاد می دهند که بسته بندی محصول را چگونه طراحی کنیم که مورد پذیرش انسان ها باشد.
بارها تکرار کردم در بازار کنونی عوامل مهمی تاثیر در انتخاب مشتری دارد. دیگر مشتریان وفادار به برند نیستند مشتریان کمتر درباره برندهای معمولی صحبت می کنند شما بعنوان یک ارائه دهنده از روز اول باید بدانی چه محصولی در چه رده کیفی با چه ابزاری برای چه درجه ای از افراد و برای چه تیپ رفتاری تولید می کنید. تا بتوانید تازه وارد بازار رقابت شوید در غیر این صورت شما ظرف سه تا پنج سال بستگی به تکنولوژی و میزان سرمایه گذاری از بازار حذف می شوید.
پس مهمه تیپ ها و نیازمندی های انسان را بشناسید تیپ یا قالب رفتاری فرمی از ترجیهات است که انسان ها در برخورد با دیگران از خود بروز می دهند.
این قالب ها می تواند گاه گستاخانه و گاه بزدلانه باشند.
این قالب ها می تواند تعاملات را زیاد یا کم کند می تواند در مسیر پیشرفت و پس رفت انسان ها تاثیرگذار باشد.
نکته: قبل از اینکه این درس را فرا بگیرید دو نکته مهم و قابل اهمیت است.
علوم انسانی علمی نسبی است پس شاید این نسخه برای همه یکسان نباشد و هیچ وقت با داده های کم نمی توان شخصی را قضاوت کرد.
با دانستن تیپ رفتاری یک شخص نمی توانی آینده شغلی و زندگی آن نفر را حدس بزنید پس لطفا حدس نزنید و قضاوت نکنید.
دانستن تیپ های رفتاری به ما کمک می کند که در برخورد با شخص مقابل بهتر و نتیجه دارتر تعامل داشته باشیم و بدانیم چگونه می توان محصول یا خدمتی را ارائه کنیم که مورد پسند قرار بگیرد.
تیپ رفتاری D که مخفف Dominance به معنای سلطه گر
علاقه مندیهای
ویژگی بارز این اشخاص بر وظیفه محور بودن نتیجه گر بودن اهل رقابت سریع تصمیم می گیرند اهل تکرار نیستند تنوع و برتری را دوست دارند. رنگ مورد پسند آن ها رنگ های خالص هستند قرمز و سرمه ای که از نشان رنگ های قوی است و حس برتری می دهد. اهل توضیح نیستند. سریع حوصله شان سر می رود. دوست دارند سریع به نتیجه برسند عاشق صفت تر و ترین هستند (برتر و برترین) دنیا را بر اساس پول و قدرت می بینند.
به نظر شما چرا رنگ های اصلی بسته های سیگار قرمز و سرمه ای است.
چرا برای نشان دادن یک شخصیت قوی از رنگ قرمز استفاده می کنند آیا همه این طراحی ها اتفاقی است چرا پرچم اکثر کشورهای پیشرفته و قدرمند رنگ قرمز و سرمه ای دارد.
چرا لباس فرم اداری رسمی سرمه ای است چرا ترامپ در مصاحبه های خبری از کراوات قرمز استفاده می کرد. آیا همه این ها اتفاقی است؟ باید خیلی ساده باور باشیم که این علائم را اتفاقی بدانیم چرا در نوع فونت های استفاده شده در تیتر روزنامه نیویورک تایمز زاویه ها تیز و 45 درجه هستند به مواردی اشاره کردم که با دنیای جدیدی از انتخاب ها روبرو شوید و در فصل های بعدی کامل درباره تمام این موارد توضیح خواهم داد.
تیپ رفتاری I که مخفف influence به معنی تاثیرگذار
علاقه مندیهای
افرادی بسیار خوشرو، خوش صحبت، خوش مسافرت، خوش خنده و بودن و زندگی در کنار آن ها لذت بخش است یکی از صفات رایج آن ها نا مرتب بودن است رنگ های مورد پسند آن ها رنگ های سرد و صلح طلب است. آبی، سبز، صورتی، نارنجی و ترکیبی آن ها عاشق شلوغی هستند نگاهی دوباره به لوگو فیس بوک، آدیداس بیندازید. رنگ آبی دلنشین خطوط استفاده شده کاملا گرد و دلنشین است و به صحبت های آن ها گوش دهید صمیمی و خودمونی و بدور از تشریفات هستند این افراد روحیه کار تیمی با جنبه مفرح را زیاد دارند اغلب رهبران خوبی برای گروه های زیر 10 نفر هستند.
تیپ رفتاری S مخفف کلمه steadiness به معنی ثبات
علاقه مندیهای
افرادی صلح طلب، خدمتگزار، مهربان، دلسوز، مومن، با صدایی آرام و طنینی دل نشین، کلام آن ها حس خوب و رضای خداوند است. عاشق رنگ های روحانی هستند سبز، زرد، آبی آسمانی، سفید، خطوط زاویه دار می پسندند. افرادی هستند که هدف خود را از خلقت کمک به دیگران می دانند.
خدمات برای آن ها مهم است که آیا کسی هست آن ها را یاری کند. قدمت و آثار باستانی را بسیار دوست دارند. نگاهی به طراحی لوگوهای مذهبی بیاندازید.
تیپ رفتاری C مخفف کلمه conscientiousness به معنی وظیفه شناس
علاقه مندیهای
افرادی دقیق با حساب کتاب. عاشق توضیحات قلم و کاغذ و خط کش و ابزار مهندسی. افرادی هستند بسیار محتاط با ریسک کم. رنگ های خنثی پسندند. قواعد و قوانین برایشان مهم هستند. استدلال و دلیل را بهتر قبول می کنند. طیف خاکستری – زرد کاتر پیلار- قرمز – آبی سرمه ای برایشان جذاب است.
توضیحات پشت محصول را بیشتر از طراحی آن دوست دارند و به برندها وفادار هستند. مارک زاکر برگ یک شخص مهمی از این گروه است همیشه یک مدل لباس یک مدل ادکلن یک برند خودرو استفاده می کند این اشخاص کمتر تمایل به تغییرات دارند. حتی دکوراسیون منزل را تغییر نمی دهند شعار آن ها انتخاب سختگیرانه گارانتی طولانی مدت و تکنولوژی است.
تیپ های رفتاری معمولا بصورت خالص نیست یک شخص می تواند از تمام تیپ های رفتاری شاخصه هایی داشته باشد ولی حتما یک یا دو تیپ رفتاری بیشتر از تیپهای دیگر نمایان است .
به عنوان مثال مارک زاکربرگ بنیان گذار فیس بوک تیپ رفتاری C بارزی دارد ولی بر اثر جایگاهی که دارد از تیپهای رفتاری D و گاهی S استفاده می کند و حتی گاهی برای پوشش یک اشتباه در قالب رفتاری I قرار می گیرد تا بتواند راحتتر اشتباه را توجیح کند.
برای اینکه بدانید چگونه باید یک محصول را تولید کرد اینجا کلیک کنید.